ARCHITECTURE

Tswalu Kalahari Reserve – Loapi tented camp

View Project

Fittingly named “the space below the clouds”, Loapi comprises six tented safari ‘homes’ spread out across the foothills of the Korannaberg mountains, each carefully positioned to make the most of the mesmerising views of the reserve’s arid savannah.

Embracing the principles of low impact architecture, Loapi is a perfect fit with its unique environment, reflecting and celebrating both the spirit and magnificence of the place, offering a heightened experience of being immersed in the African bush.

The suspended, steel framed structure is combined with panels of glass, canvas, cork, and sustainably sourced, modified timber.

Randomly placed slatted screens, throw shadows across the façade creating a shimmer effect similar to the soft swaying grasses of the area.

The effect of light and shadows moving across the canvas envelope, dissolves the surfaces, allowing the structures to blend seamlessly into their surroundings.

/ ACKNOWLEDGEMENT
Special thanks to the Oppenheimer family for their investment and belief in Tswalu.
Architects: Gapp Architects and urban designers
Interior Designers: Gregory Mellor Design
Engineers ( Structural , Mechanical and HVAC ): DEVS SiVEST
Electrical engineers: QDP
Quantity Surveyors : RLB
Contractor: Kobus Duvenhage Builders
Landscaping: Dawid Klopper
Project manager: Designbank
Photographer: Andrew Morgan
share this project
YEAR

2023

LOCATION

Korannaberg mountains,
Tswalu Kalahari Reserve,
South Africa

CLIENT

Tswalu Kalahari Reserve

/ photo gallery
/ related projects